Vina štekar

V osrčju Goriških Brd, v slikoviti vasici Snežatno, člani družine Štekar negujemo in kreiramo večstoletno tradicijo vinarstva.

Lahko rečemo, da so Brda nekaj posebnega za vinsko trto. Narava nam je dala z minerali polno zemljo, primorsko sonce nam pridno greje grozdne jagode in veter nam prinese nekaj mediteranske in alpske sapice. Idealni pogoji za našo vinsko trto.

Verjamemo, da nam narava da toliko kot ji nudimo mi. Zato mi želimo ponuditi trti,  kar se da naravne pogoje, z minimalnim posegom v njen rastni proces. Negujemo jo z naravnimi škropivi, zato smo tudi certificirani kot BIO vinarji. Pri nas je tako grozdje kot vino certificirano kot BIO proizvod.

Kot je živo grozdje v vinogradu, zato ga moramo negovat kot živo bitje je tudi vino v steklenici živo tako je vsaka steklenica drugačna in nekaj posebnega. Prav zato tudi v kleti upoštevamo tradicionalne metode kletarjenja in kot v vinogradu tudi tu z minimalnim posegom v mošt oz. vino.

Začetnik vinarstva v naši hiši je bil praded Emil, od njega se je negovanja trte in kletarjenja naučil sin Roman, ki je tudi prevzel kmetijo in je poleg vinarstva začel tudi s turizmom in prenočišči. Sedanji gospodar mlajši sin Romana Jure je leta 2012 prevzel vinarstvo in od takrat naprej se je začt.